روانشناسي

 
 
بازي درماني كودكان| انواع، فوايد، تكنيك ها
|

بازي درماني كودكان (Play Therapy)، بازي درماني در منزل يك تعامل درماني بين كودك و درمانگر است كه از طريق ارتباط نمادين در بازي در جست و جوي راه‌هايي براي كاهش اشفتگي هيجاني كودك مي باشد.

بازي درمانگر بدون توجه به ارزش ها، رفتار هاي پذيزفته شده كودك را درك مي كند و با منعكس كردن آنچه كه كودك مي گويد، افكار و احساسات وي را اصلاح مي كند. به مرور بازي به وسيله اي تبديل مي شود كه كودك مي تواند از طريق آن، به ضمير ناخود اگاه خود بپردازد و احساسات، ترس ها و نگراني هاي خود را ابراز نمايد (انگجي و عسگري، ۱۳۸۵)

والدين نقش مهم و اساسي در درمان كودك دارند، در ابتدا درمانگر معمولاً با انجام مصاحبه با يك يا هر دو والدين شروع مي كند تا اطلاعاتي در مورد كودك جمع آوري كند و بفهمد مشكل ارائه شده چيست و دلايل احتمالي آن را در دست داشته باشد.

سپس درمانگر به طور جداگانه با كودك مصاحبه كرده و بازي كودك را به تنهايي تماشا كند. مشاهده نحوه تعامل والدين و كودك در اين مقطع مي تواند اطلاعاتي در مورد رابطه والد با كودك و ميزان دلبستگي كودك در اختيار درمانگر قرار دهد كه براي شروع و روند درمان ضروري مي باشد.

بازي درماني چيست؟
بازي درماني روشي است كه به وسيله آن، ابزارهاي طبيعي بيان حالت كودك، يعني بازي، به ­عنوان روش درماني به كار گرفته مي شوند تا به كودك، كمك كند فشارهاي احساسي خويش را تحت كنترل قرار دهد. تكنيك هاي بازي درماني در موارد زير به كار مي رود:

مشكلات خانوادگي (مانند طلاق والدين)
ناخن جويدن
شب ادراري اختلال رفتاري
بيش فعالي
قرباني سوء استفاده از كودكان
اختلال سلوك
بازي درماني براي اضطراب
استرس
ترس و فوبيا
دروغ گويي
رفتار پرخاشگرانه
اين نوع درمان در مورد تعليم وتربيت كودكان استثنايي نيز از جايگاه ويژهاي برخوردار است.(محمداسماعيل، ۱۳۸۸).

كودك درزندگي روزانه نيازمند است كه خود را از نگراني­هايي كه فشار محيط در او ايجاد مي­كند رها سازد. بازي بهترين وسيله اي است كه او را در رسيدن به اين هدف از راه تغيير عواطف كمك مي كند. كودك مي­تواند احتياجات و اميال سركوفته خود را از راه بازيهاي گوناگون ارضا كند. همچنين بازي او را قادر مي­سازد كه نقشه­ هايي را براي حل مسايل خود طرح كند كه در تامين بهداشت رواني تاثير بسزايي دارد. (قزويني­نژاد، ۱۳۸۷).

پيشنهاد مشاور:

ما در مركز مشاوره ستاره ايرانيان به شما كمك مي كنيم تا با بازي درماني مسائل و احتياجات كودك خود را بشناسيد و با بازي درماني آن ها را درمان كنيد.


بازي درماني كودكان
تاريخچه بازي درماني
اولين بحث هاي شناخته شده در مورد ارتباط بازي و آموزش به فيلسوفان يوناني افلاطون و ارسطو برمي گردد. در قرون وسطي، نظريه‌هاي مربوط به بازي وجود ندارد و اولين نظريه‌هاي واقعي در قرن نوزدهم توسط شيلر، اسپنسر يافت شد، كه ذكر كرد بازي براي تخليه انرژي بيش از حد كودكان است و به سادگي باعث سرگرمي او مي‌شود.

شفر روان‌شناس آمريكايي مي باشد كه بسياري او را «پدر بازي‌درماني» مي‌دانند اما ايده بازي درماني كودكان سال ها قبل توسط آنا فرويد مطرح شد، وي باور داشت كه بايد سيستمي را توسعه داد كه از بازي كودكان به شيوه اي مشابه با روياها در روانكاوي بزرگسالان استفاده شود. ملاني كلاين اظهار داشت كه بازي درماني دسترسي مستقيم به ناخودآگاه كودك را فراهم مي كند. بنابراين مي توان گفت كه بازي درماني به شكلي كه ما اكنون داريم نتيجه تلاش بسياري از روانشناسان، روانكاوان و فيلسوفان مي باشد.

منبع:كانون مشاوران ايران-بازي درماني كودكان| انواع، فوايد، تكنيك ها



:: ات مرتبط:

:: برچسب‌ها:
نویسنده : ravanshenas4455
تاریخ : 1402/2/14 
زمان : ۱۲
بازي درماني اضطراب كودكان
|

بازي درماني اضطراب كودكان به او نمي گويد چه كاري انجام دهد، او كاملاً تمام تصميمات خود را مي گيرد و براي تمام احساسات، خواسته ها، تصميمات و نيازهاي ابراز شده اش احترام و اعتبار قائل هست.

به عبارت ديگر، مهم نيست كه كودك چه كاري انجام مي دهد، هيچ كس او را قضاوت يا ارزيابي نمي كند. در حقيقت بازي درماني اضطراب كودكان يك راه عالي براي تشويق فرزندتان به صحبت و خنديدن با شما است و مهارت‌هاي مهمي مانند برخورد با موقعيت هاي ناشناخته‌ و همچنين شكست را به او آموزش مي‌دهد.

بازي درماني در منزل
۱.بازي هيولا
با كودك به اتاق او رفته و از او بخواهيد عروسك يا شي را به عنوان هيولا انتخاب كند، اگر كودك در انتخاب مشكل داشت مي تواند خودش براي كودك انتخاب كند اما بهترين كار اين است كه به كودك اجازه انتخاب بدهيد. سپس هيولا را دست خود بگيريد و به سمت كودك برويد و همزمان از عبارتي مانند « گمشو هيولا»، « سمت ما نيا» و عباراتي همانند اين استفاده كنيد.

در اين بازي هيولا به كودك نمي رسد و واكنش هاي مختلفي نشان مي دهند تا زماني كه هيولا به كم ترين فاصله از كودك برسد و سپس بازي متوقف مي شود و يوه ديگري به خود مي گيرد. اين دفعه هيولا دور مي شود و كودك آرام به دنبال هيولا مي رود و او را تعقيب مي كند. بهتر است كودك را تشويق كنيد تا احساسات خود را با كلمات بيان كرده و حتي در اين راه بزرگنمايي كند.

حتي مي توانيم از كودك بخواهيم تا با پا و دست خود به هيولا ضربه بزند. در دو حالت رفتارهاي كودك بسيار شديد و حالت افراز و تفريط مي شود. كودكاني كه اضطراب شديد يا اضطراب پس از صانحه را تجربه مي كنند ممكن است خشك شوند و هيچ حركتي از خود نشان ندهند يا با پرخاشگري زيادي به هيولا حمله كنند و ممكن است پرخاشگري آن ها در حدي باشد كه حتي والدين آن ها نتوانند كنترلش كنند.

پيشنهاد مشاور: ۹ بازي احساسات براي كودكان (كودكان ۹ تا ۱۵ سال)

به مرور كودك مي تواند نقاشي از هيولا خود كشيده و آن را پاره يا دور بيندازد.

مي توانيد داستان هايي بسازيد و با استفاده از آن داستان ها روحيه كودك خود را بهبود ببخشيد مثلا پتويي كه وقتي زير آن مي روي ديگر هيولا تو را نمي بيند.


بازي درماني اضطراب كودكان
۲. بازي خنده
اين بازي درماني اضطراب كودكان براي مشكلات اجتماعي و گوشه گيري بسيار مناسب مي باشد. آيا كودك شما به سختي لبخند زده يا در برابر لبخند زدن مقاومت مي كند؟ اين كار نشانه افسردگي، اضطراب، اختلال نافرماني و كمال گرايي مي باشد.

هدف از اين بازي اين است كه كودك بتواند آزادانه احساسات خود را نشان دهد. اين بازي براي زماني مناسب است كه بچه ها دور هم جمع شده و در حال بازي هستند در اين شرايط از آن ها بخواهيد كه سعي كنند بازيكن ديگري را بخندانند، در حالي كه طرف مقابل تلاش مي كند تا نخندد، اما نمي توانند او را لمس كنند. حتي مي توانيد شما هم وارد بازي شويد فقط دقت كنيد كه كودك ناراحت و گريان نشود و جو شاد را برقرار سازيد.

اين بازي درماني اضطراب كودكان بايد به سرعت انجام شود و جاي خود را عوض مي كنند.

اين تكنيك براي كودكاني مناسب است كه دوستان زيادي ندارند و مي ترسند كه با ديگران ارتباط برقرار كنند و از اين امر احساس اضطراب پيدا مي كند.

منبع:كانون مشاوران ايران-بازي درماني اضطراب كودكان



:: ات مرتبط:

:: برچسب‌ها:
نویسنده : ravanshenas4455
تاریخ : 1402/1/31 
زمان : ۱۱
بازي درماني چيست؟
|

اگراز جمله افرادي هستيد كه كودك يا فرزندتان را نزد متخصص يا روانشناس برده ايد و به دليل مشكلاتي از جمله افسردگي، پرخاشگري، لجاجت، درخودماندگي، بددهني، اضطراب، ترس از تاريكي و..

او را نيازمند مراجعه به بازي درمانگر دانسته اند، مطالعه ي اين متن مي تواند براي تان مفيد باشد.

آيا كودك من نيازمند بازي درماني است؟
همان طور كه از كلمه ي “بازي درماني” مشخص است، اين شيوه براي درمان مورد استفاده قرار مي گيرد. بنابراين در مواردي مطرح است كه پاي نوعي از اختلالات رواني در ميان است.

در اين موارد لازم است تا كودك از طريق دريافت مداخلات درماني بازي محور كه ماهيتي استعاري دارند، به سمت حل مشكل حركت كند.

چرا بازي درماني؟
همان طور كه مي دانيد، “بازي” زبان ارتباطي كودك با دنياي پيرامونش است. اگر چه يك كودك افسره نمي تواند در مورد ياس و نااميدي اش صحبت كند.

اما مي تواند آن را در بازي هايش به خوبي به نمايش بگذارد و از طريق بازي، درمان شود. به عنوان والد يا مراقب كودك، اين مطلب مي تواند براي تان در بردارنده ي يك نكته ي اساسي باشد.

شما مي توانيد بادقت در نحوه ي بازي هاي فرزندتان، نسبت به حالات رواني او اطلاعاتي كسب كرده و در صورت لزوم هرچه سريع تر جهت استفاده از مداخلات روانشناختي لازم اقدام كنيد.

به عنوان مثال والدين يك كودك پرخاشگر اين گونه گزارش مي كنند كه او دراكثر بازي هايش نيز در حال آسيب ردن به عروسك هايش و تنبيه آن هاست.

يك كودك وسواسي ممكن است در بازي هايش نيز حالاتي از وسواس تميزي بيش از حد، سخت گيري درمورد تميزي نسبت به عروسك هايش و يا سرزنش كردن آن ها را نشان دهد.


در ذهن كودك مساله دار چه مي گذرد؟
شايد به عنوان والد با خود فكر كنيد اگر بازي مي تواند درمان بخش باشد، بهتر است خودم بازي كردن با كودك را آغاز كنم.

واقعيت آن است كه فرايند بازي درماني، امري كاملا تخصصي، علمي و نيازمند مداخله ي بازي درمانگر است.

به زبان ساده مي توان گفت، اگر كودكي، مشكلات رفتاري از جمله وسواس، افسرگي، اضطراب، تنبلي، پرخاشگري، پرخوري و يا بي اشتهايي را نشان مي دهد.

در حقيقت با وضعيت هاي رواني ناتمامي مواجه است كه لازم است در طي فرايند بازي درماني، كامل شوند تا كودك بتواند آن هارا كنار بگذارد.

به عنوان مثال كودكي كه خشم فروخورده ي عميقي نسبت به پدرش دارد، ممكن است آن را در قالب افسردگي و يا پرخاشگري نشان دهد.

آنچه در جريان بازي درماني اتفاق مي افتدآن است كه كودك در فضايي كاملا ايمن، مورد پذيرش قرار گرفته و شروع به تجربه ي كامل احساس خشم فروخورده مي كند.

در نتيجه ي اين امر، او مي تواند به اين احساس پايان بدهد و رفتارهاي پرخاشگرانه ي كمتري بروز دهد.

 

منبع : كودك و نوجوان-بازي درماني چيست؟



:: ات مرتبط:

:: برچسب‌ها:
نویسنده : ravanshenas4455
تاریخ : 1399/4/1 
زمان : ۰۶
[ ]